Vine un moment cand va veti pune, poate, aceasta intrebare: la ce varsta pot discuta cu copilul despre sex? In gluma vi s-ar putea raspunde: "Depinde ce noutati vrei sa aflii!". In multe familii educatia sexuala e (inca) un subiect tabu.
V-ati intrebat insa in cate familii educatia financiara e un subiect neglijat sau pur si simplu evitat? Cati parinti isi invata copiii cum sa economiseasca, de exemplu? Sau chiar sa investeasca atunci cand varsta le permite sa inteleaga ce inseamna asta.
Un lucru e sigur: asa cum o sumedenie de alte lucruri se invata de acasa, tot asa atitudinea fata de bani si deprinderile de administratori ai propriilor finante in familie isi gasesc radacinile. Andrew Beattie, un autor care scrie despre finante personale pentru celebra publicatie electronica a grupului Forbes – Investopedia, face o afirmatie interesanta: "In cele mai multe cazuri clasa de mijloc creste noua generatie a clasei de mijloc, saracii ii cresc pe saraci, iar bogatii pe bogati. Daca exista o schimbare intre nivelul de bunastare al parintilor si cel al copiilor lor, sansele sunt ca progeniturile sa o duca financiar mai degraba mai rau decat mai bine. Copiii ar putea sa castige mai bine decat parintii dar in acelasi timp vor cheltui mai mult si vor economisi mai putin", scrie Beattie.
In Romania, pericolele pandesc la tot pasul: generatiile ’60-’80, parinti deja sau in devenire, au descoperit cu frenezie pofta pentru consum dupa decenii de constrangeri si lipsuri din perioada comunista. Supermarketurile, mall-urile, creditele de consum si cardurile de salariu cu linii de creditare sunt armele cu care zeul Shopping isi face lesne supusi.
Copiii se muta rapid din landou in caruciorul de cumparaturi, iar generatia "din leafa in leafa" antreneaza sarguincios ceea ce are mari sanse sa devina noua generatie "rostogoleste la scadenta".
Daca va intre