Universitarii Victor Ţigoiu şi Liviu Ornea, de la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti, punctează deficienţele Bac-ului Desele schimbări din învăţământul
Universitarii Victor Ţigoiu şi Liviu Ornea, de la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti, punctează deficienţele Bac-ului
Desele schimbări din învăţământul preuniversitar au dus la scăderea nivelului de pregătire a absolvenţilor de liceu, care nu mai fac faţă la facultate.
Acum patru ani, profesorii de la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti au constatat că nivelul de pregătire al studenţilor din anul I este atât de scăzut încât aceştia nu pricep ce li se predă la curs. "Consiliul profesoral a decis atunci ca proaspeţii admişi la facultate să beneficieze de un semestru de pregătire pentru a face faţă cerinţelor minimale de înţelegere a materiei", ne-a spus Victor Ţigoiu, decanul interimar al Facultăţii de Matematică.
"Ce dorim să realizăm prin Bac?"
Universitarul afirmă că la admiterea în facultate au fost situaţii în care candidaţii au primit subiecte mult mai uşoare decât cele date la Bac, dar au obţinut note mult mai mici. "În condiţiile astea e clar că la Bac se fură", a spus Ţigoiu.
Liviu Ornea, secretarul ştiinţific al Facultăţii de Matematică spune că susţinerea Bac-ului la şapte materii nu se justifică.
"Ce dorim să realizăm prin Bac? Dacă credem că un licean ar trebui să fie un tip care gândeşte, atunci îi dăm doar tipurile de subiecte,şi nu subiectele pe net", a conchis Ornea. O altă problemă a examenului de Bac de la noi o reprezintă supravegherea de către profesori a acestui examen.
"În Franţa, supraveghetorul e adus din afara sistemului", a precizat Ţigoiu. Tot în Franţa, frauda la Bac e penală, iar elevul este pedepsit. "În momentul când la 18 ani eşti pedepsit penal ai o mare problemă, porneşti cu un mare ha