In perioada 3-8 august 2008, senatorul de Braila Dan Sabau, vicepresedintele Comisiei pentru invatamint, stiinta, tineret si sport a Senatului si presedinte al Subcomisiei senatoriale pentru Populatie si Dezvoltare a participat, in Mexico City, la cea de-a XVII-a Conferinta Internationala privind SIDA.
Conferinta are loc o data la doi ani si reprezinta cea mai ampla manifestare internationala periodica pe probleme de sanatate si dezvoltare. Editia din acest an marcheaza jumatatea intervalului dintre adoptarea, in 2001, de catre statele membre ONU, a declaratiei -angajament privind HIV-SIDA si anul 2015, care este termenul-limita stabilit de ONU, prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, pentru stoparea epidemiei.
"Evenimentul a fost organizat printr-un parteneriat intre Programul Comun al Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS), Programul Alimentar Mondial al Natiunilor Unite, Organizatia Mondiala a Sanatatii , Societatea Internationala pentru SIDA, guverne (ministerele afacerilor externe din Suedia si Norvegia) si autoritati locale, cu sprijinul unor fundatii, companii farmaceutice si institute de cercetare. Contextul general al evenimentului este conturat de cel mai recent raport al UNAIDS privind situatia epidemiei la scara globala. Conform acestui document, la sfirsitul anului 2007, aproximativ 33 de milioane de persoane erau infectate cu HIV la scara globala, dintre care 2 milioane copii. In acelasi an, s-au inregistrat 2.5 milioane de noi infectii (dintre care 370.000 in rindul copiilor), iar 2.1 milioane persoane au murit din cauza maladiei SIDA. De asemenea, cele mai ridicate rate ale infectiilor (intre 15 si 28%) se inregistreaza in tarile din sudul continentului african, in timp ce in tarile Europei Centrale si de Sud-Est, incidenta HIV in rindul adultilor se situeaza intre 0,1 si 0,5%. Accesul la tratamentul anti-retroviral a c