Porţiile mici, compuse în principal din legume, orez şi peşte, alături de mesele luate în familie alcătuiesc secretul reţetei nipone Japonezii duc o viaţă activă până la vârste
Porţiile mici, compuse în principal din legume, orez şi peşte, alături de mesele luate în familie alcătuiesc secretul reţetei nipone
Japonezii duc o viaţă activă până la vârste înaintate, fără boli cronice. Nutriţioniştii cred că explicaţia stă în principiile alimentare adoptate de niponi.
Alimentaţia japonezilor îmbină toate substanţele nutritive, necesare unei sănătăţi de invidiat, cu alimente care conţin puţine calorii.
Alimentele de bază sunt repartizate în şapte grupe: peşte, legume, orez, soia, tăiţei, ceai (în special, verde) şi fructe.
Un alt principiu la care japonezii ţin foarte mult este reprezentat de mesele în familie. Felurile de mâncare (minimum cinci la fiecare masă) se servesc pe farfurii şi în castronaşe mici, astfel încât cei care mănâncă să poată gusta practic din toate. Deviza care este respectată cu sfinţenie spune: "Mănâncă până te simţi sătul în proporţie de 8o%".
În formă cu 2500 de calorii
Studiile nutriţioniştilor au arătat că atunci când primim porţii mai mari de mâncare în farfurie, le consumăm chiar dacă nu ne este foame.
Hrana care intră în alimentaţia japonezilor este prelucrată termic de o manieră blândă (cât mai puţin). Ei nu renunţă la preferinţele lor culinare şi nu urmează regimuri alimentare restrictive, însă la masă nu depăşesc "porţia obişnuită".
Astfel, în timp ce un european are nevoie de 3.500 de calorii pe zi pentru a face faţă activităţii zilnice, un japonez nu depăşeşte 2.500 de calorii. La micul dejun se serveşte o supă specifică - Miso (preparată din tofu, alge uscate şi puţină ceapă verde sau praz).
Dieta japoneză include mari cantităţi de orez care se prepară fără ulei sau unt