Oamenii de ştiinţă continuă să fie uimiţi de calităţile deosebite ale vitaminei C, un compus organic observat pentru prima dată în 1747 de către chirurgul scoţian James Lind. El a descoperit atunci că acest nutrient poate preveni scorbutul.
Oamenii de ştiinţă continuă să fie uimiţi de calităţile deosebite ale vitaminei C, un compus organic observat pentru prima dată în 1747 de către chirurgul scoţian James Lind. El a descoperit atunci că acest nutrient poate preveni scorbutul.
Vitamina C mai este cunoscută şi sub denumirea de acid ascorbic (care poate preveni şi vindeca scorbutul, o boală caracterizată prin pete la nivelul pielii, prin gingii moi şi sîngerări ale mucoaselor), avînd formula C6H8O6, care este un acid organic cu proprietăţi antioxidante, găsit în citrice, roşii, varză, cartofi şi legume verzi.
CONDIŢII. Stabilitatea acidului ascorbic descreşte o dată cu creşterea temperaturii şi a pH-ului. Distrugerea prin oxidare este o problemă serioasă, conţinutul de vitamină C din alimente putînd fi pierdut, în cantităţi mari, prin procesare, depozitare şi preparare. Din păcate, acidul ascorbic este singura vitamină care poate fi cel mai uşor distrusă în contactul cu diferiţi factori de mediu. Este sensibilă la căldură, la fierbire, la prăjire, la lumină, dar şi la aer.
Astfel că, pentru a fi siguri de eficienţa ei, trebuie să păstraţi alimentele care o conţin în condiţii de întuneric şi răcoare, într-un recipient nonmetalic. Păstraţi-le în încăperi unde temperaturile sînt între 15 şi 30 de grade Celsius! Aveţi grijă nu numai la ceea ce mîncaţi, dar şi la starea în care se află alimentele! Pentru un corp sănătos, este nevoie de o doză zilnică de vitamina C de 30 mg pentru copiii în vîrstă de 1-3 luni, de 80 mg pentru copiii aflaţi în creştere şi de 100 mg pentru femeile însărcinate şi cele care alăptează! Şi