Ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, a declarat, joi, ca in urma unui control al inspectorilor sanitari in mai multe restaurante, s-a constatat ca foarte multe dintre acestea nu respecta normele de igiena, informeaza The Telegraph. Operatiunea a implicat mai multi inspectori sanitari care au confiscat 30 de tone de produse alimentare - peste dublul cantitatii inregistrate anul trecut - dupa ce au verificat 10.000 de localuri. Aproximativ 27 la suta dintre restaurantele vizitate nu respectau normele de igiena si de calitate pentru alimente. Neregulile observate de inspectori includ vanzarea de produse alimentare expirate, folosirea de ingrediente mucegaite sau recongelarea mancarii.
Potrivit The Telegraph, 37 de restaurante au fost inchise, iar 400 au primit avertizare sau amenda. "Este in joc imaginea Frantei", a spus ministrul Barnier, care a lansat aceste cifre in timp ce vizita un restaurant de pe marginea unei autostrazi.
Ministrul a promis masuri dure impotriva principalilor vinovati: vanzatorii de produse fast-food, kebab sau pizza, dar si proprietarii restaurantelor de pe marginea soselelor. Cea mai mare problema o reprezinta produsele recongelate, in special inghetata, salatele si sandvisurile cu maioneza. Barnier nu a dezvaluit cate restaurante de lux au fost trecute pe lista neagra. Inspectorii francezi au vizat, deja, localurile care vand alimente care contin peste crud, din cauza riscului intoxicarii cu un parazit numit anisakis, care poate afecta sistemul digestiv si declansa alergii. Barnier a spus ca Franta nu este singura vinovata de aceste incidente, aratand ca s-au facut importuri de alimente de proasta calitate din tari din afara Uniunii Europene, precum ulei alterat din Ucraina sau carne expirata din Brazilia. "Mancarea importata ar trebui sa respecte aceleasi norme ca si cele impuse de producatorii europeni