Celebrele gemene născute lipite în dreptul inimii au fost aruncate de valurile tranziţiei în colţuri diferite ale lumii. Lina şi Gherghina, siamezele operate în Elveţia prin bunăvoinţa lui Ceauşescu, în anii ’80, care au jurat la majorat să nu se despartă niciodată, au ajuns să nu îşi mai vorbească cu lunile. Greutăţile vieţii şi dorinţa de a-şi face un rost le-au rătăcit prin lume: Lina e în Spania, iar Gherghina - în Italia. „Evenimentul zilei“ a mers pe urmele lor, în Botoşani, oraşul Bucecea, unde mama lor, acum bunică, mai speră într-un final fericit. Sursa: Arhivă personalăSursa: Arhivă personalăSursa: Arhivă personală
1 /.
Pentru unii, povestea surorilor din Botoşani, aduse pe lume lipite în dreptul inimii şi despă rţite apoi de viaţă - Gherghina în Italia, Lina în Spania - poate căpăta un iz insuportabil de telenovelă.
Primele siameze din România care au supravieţuit operaţiei de separare, acum 26 de ani, au acum copii şi greutăţi care le obligă să-şi vorbească rar şi la obiect. Cursul vieţii le-a forţat să uite legământul pe care şi l-au făcut la 18 ani, când şi-au jurat să nu se despartă niciodată. Mama lor, Elena Boaru, pare să fie singura care nu şi-a pierdut speranţa că fetele ei se vor regăsi.
Sacrificiu necondiţionat
Până la vârsta de 63 de ani, Elena Boaru a reuşit să înveţe că viaţa nu te supune la chinuri dacă ştii să nu i te împotriveşti în niciun fel. Mama siamezelor Sia Lina şi Meza Gherghina, al căror caz a făcut la naştere ocolul României, în anii ’80, îşi trăieşte acum statutul de bunică. În oraşul Bucecea, pe Strada Eroilor, unde poate doar vârstnicii şi copiii sunt scutiţi de otrava bârfei şi gura neobosită a lumii.
Ascultând-o şi privind în ochii ei albaştri, copilăroşi şi încrezători că toate pe lumea asta îşi găsesc un sens şi un înţeles, mai devreme sau mai târziu, începi