Aţi petrecut multe nopţi răsucindu-vă în pat de pe o parte pe alta şi încercând inutil să vă afundaţi în acea stare plăcută de adormire? Lipsa somnului poate cauza depresie, accidente,
Aţi petrecut multe nopţi răsucindu-vă în pat de pe o parte pe alta şi încercând inutil să vă afundaţi în acea stare plăcută de adormire? Lipsa somnului poate cauza depresie, accidente, probleme la serviciu şi în familie.
Insomnia este o problemă cu care majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat. O persoană care nu doarme suficient va fi mai predispusă la accidente din cauza somnolenţei care apare în timpul zilei, astfel că şofatul va fi o problemă. Insomniacii sunt mai iritabili şi nu se bucură de compania familiei sau a prietenilor.
Adesea, ei tind să uite lucruri şi nu reuşesc să se concentreze. Lipsa de somn este de multe ori asociată cu stresul pe termen scurt. În astfel de cazuri, insomnia poate dura de la câteva zile la săptămâni întregi, însă, de cele mai multe ori, ea se ameliorează în mai puţin de o lună.
Tulburările de somn pot deveni cronice atunci când vă faceţi griji continuu din cauza faptului că nu reuşiţi să dormiţi bine. Insomnia cronică este însă mai rar întâlnită, ea afectând doar 10-15% din adulţi.
Insomniile sunt de două feluri, spune conf. dr. Radu Mihailescu, director medical al spitalului clinic de psihiatrie Al. Obregia: insomniile simptom - provocate de o altă cauză, fie somatică, fie psihică - şi insomniile primare.
Pentru a pune un diagnostic, un medic trebuie să se întrebe în primul rând dacă insomnia e secundară unei cauze somatice ori psihice sau dacă este de natură primară.
Semnalul de alarmă
Mai întâi trebuie investigate cauzele organice. Atunci când fizic sunteţi sănătos, lipsa somnului poate indica o tulburare afectivă, nevrotică sau psihotică. În aceste condiţii, un diagnostic corect es