Deseori, nefumătorii primesc vizita unor persoane care fumează. Gazdele strâmbă din nas când oaspeţii vor să-şi aprindă ţigara, iar musafirii se simt stingheriţi dacă li se interzice să
Deseori, nefumătorii primesc vizita unor persoane care fumează. Gazdele strâmbă din nas când oaspeţii vor să-şi aprindă ţigara, iar musafirii se simt stingheriţi dacă li se interzice să fumeze. În astfel de situaţii e nevoie de un compromis, dar de multe ori cei care cedează se simt frustraţi.
Legislaţia actuală reglementează fumatul în spaţiile publice, fără a discuta eficienţa acestor măsuri. Dar ce se întâmplă acasă? Spaţiul personal este apărat de fiecare individ, fumător sau nefumător, printr-un set de reguli nescrise şi uneori nici verbalizate.
De aici şi potenţialele situaţii tensionate şi conflicte. O astfel de regulă spune că atunci când se află pe teritoriul unui fumător, un nefumător nu îi poate cere acestuia să nu aprindă ţigara. Ce se întâmplă, însă, când fumătorii vin pe teritoriul nefumătorilor? Poate fumatul să submineze o relaţie de prietenie?
Psihologul Aurelia Băndilă consideră că este foarte posibil: "Dacă cei care vin în vizită sunt prieteni foarte apropiaţi, fie sunt invitaţi să fumeze într-o cameră în care nu se doarme, fie se acceptă politicos viciul lor." Însă relaţiile între familia nefumătoare şi prietenii fumători se pot răci cu timpul dacă fiecare vizită reprezintă un deranj prea mare, fie că e vorba de disconfortul fizic al nefumătorilor, fie de dificultatea aerisirii spaţiului după "asediu".
Pe de altă parte, psihologul Augustin Cambosie este de părere că nefumătorii nu trebuie să cedeze atunci când gestionează relaţia cu fumătorii. "Fumătorii inflexibili trebuie să se lovească de inflexibilitatea nefumătorilor", spune acesta.
Într-o casă în care nu se fumează e obişnuită cutuma de a fuma într-un alt spaţiu, fie b