Pentru a preveni si pentru a combate tulburarile de menopauza, trebuie sa tineti cont de cateva recomandari privind modul de alimentatie.
Mancati cat mai putina carne rosie si preferati-o pe cea de pui, de curcan sau pestele, recomandat in mod special pentru femeile aflate la varsta menopauzei. De asemenea, diminuati consumul de zahar si grasimi si includeti in meniul zilnic fructele si legumele. Soia este foarte buna, caci contine fitohormoni. Beti cat mai putin alcool si cafea; sunt excitanti si va pot agrava tulburarile. Este foarte important sa dormiti bine. Culcati-va inainte de ora 23 si luati intotdeauna cina cu minimum 2 ore inainte de a va baga in pat, ca sa evitati ingrasarea. Beti multe lichide, iar pentru a elimina bufeurile, inainte de a va culca, beti un pahar cu apa. Anumite alimente ajuta organismul sa produca estrogeni. Asa sunt ouale, lucerna, usturoiul, patrunjelul, salvia, laptele si derivatii lui, cartofii, ciresele, rosiile si varza de Bruxelles.
Remedii cu plante medicinale
* Lucerna se pune o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Este foarte utila in cazul cand se simte o tensiune in abdomen sau in zona genitala.
* Mielarea (Vitex agnus castus) o lingurita de planta maruntita se opareste cu 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
* Paducel (Crataegus monogyra) o lingurita de planta maruntita se opareste cu 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
* Pir (Agropiron repens) o lingurita de radacina maruntita se pune in 250 ml apa si se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Apa se arunca. Se pune alta apa si se fierbe planta din nou 5 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Inainte d