O cameră de luat vederi va putea fi folosită ca retină artificială, dar şi la revoluţionarea aparatelor foto digitale.
Împrumutând unul dintre cele mai reuşite designuri ale naturii, oamenii de ştiinţă americani au reuşit să proiecteze o cameră de luat vederi de forma unui ochi, despre care se spune că va îmbunătăţi dramatic calitatea aparatelor foto digitale şi va contribui la crearea de proteze vizuale - ochi bionici.
„Aceasta este prima cameră de luat vederi instalată pe o suprafaţă curbă, una care seamănă cu ochiul uman“, a declarat pentru Reuters unul dintre autorii invenţiei, Yonggang Huang, de la Universitatea Northwestern, din Evanston, Illinois.
Soluţie simplă
Huang, care a colaborat cu profesorul John Rogers, de la Universitatea Illinois, a găsit de fapt o soluţie simplă pentru vechea problemă a transferării de componente electronice din siliciu pe o suprafaţă curbă, fără să le spargă.
„La cea mai mică tentativă de îndoire, aceste materiale se fragmentează ca o piesă de ceramică. Se sparg“, a spus Huang. Pentru a depăşi acest impediment, Huang şi Rogers au creat o membrană elastică hemisferică, pe care au aplatizat-o în momentul instalării senzorilor optici, iar apoi au lăsat-o să revină la forma iniţială.
Imagini mai clare, nedistorsionate
Reţeaua de senzori astfel rezultată este apoi transferată de pe membrana semirotundă pe un suport din sticlă de aceeaşi formă, rezultând o cameră de luat vederi digitală perfect operaţională. Imaginile obţinute cu ea sunt mult mai clare decât cele luate cu oricare altă cameră de luat vederi.
„În prezent, în fotografiile digitale, partea din centru a pozei este mai clară, dar această claritate se pierde spre margini. Tehnologia noastră face ca întreaga fotografie să fie clară“, a explicat Huang. În opinia sa, noul tip de