Supa de rosii cu masline (rece)
Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g rosii, curatate de pielita, zeama unei jumatati de lamaie, sare, piper proaspat macinat, putina nucsoara, 1 priza de zahar, 1/4 l iaurt, 1/8 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 8 masline verzi (mari si fara samburi).
Mod de preparare: * Se taie rosiile bucatele, se toarna peste ele zeama de lamaie, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si zahar si se lasa 1/2 de ora sa se patrunda. * Se pun apoi rosiile in blender, impreuna cu zeama de legume si iaurt si se maruntesc, pana ce au consistenta unui piure fin. Se trec prin sita, se mai mixeaza o data si se gusta de condimente. * Se toarna supa in farfurii reci, se incorporeaza maslinele taiate felii subtiri si se serveste cu cubulete de franzela prajite in ulei cu usturoi.
Crema de cascaval cu rosii
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g rosii marunte, 50 cl smantana subtire (sau frisca nebatuta), 2 oua intregi + 4 galbenusuri, 1 lingura amidon, 1 bucata de cascaval de 200 g, 20 g unt, 2 linguri ulei de masline, 4 linguri otet balsamic, 2 linguri miere lichida, sare, piper macinat.
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 200gr., ungeti cu unt 6 boluri mici si radeti cascavalul ceva mai mare. * Bateti bine intr-un castron ouale intregi cu galbenusurile, adaugati amidonul si smantana (sau frisca nebatuta) si la urma cascavalul ras (din care puneti 2 linguri deoparte). Sarati, piperati si turnati crema in bolurile unse. * Spalati rosiile, stergeti-le si caliti-le intr-o tigaie mare in uleiul incins, scuturand din timp in timp tigaia, ca sa se patrunda bine. Adaugati otetul si lasati-l sa se evapore cateva secunde pe foc iute. * Puneti rosiile in boluri peste crema, presarati peste ele cascavalul ramas si dati-le la cuptor. * Dupa 10 minute reduceti temperatura la 180gr. si lasati-le sa se co