Desertul favorit al copiilor, cadoul îndrăgostiţilor sau regina preparatelor de cofetărie, ciocolata - neagră, cu lapte sau albă - se transformă prin prelucrare atentă în tablete, bomboane
Desertul favorit al copiilor, cadoul îndrăgostiţilor sau regina preparatelor de cofetărie, ciocolata - neagră, cu lapte sau albă - se transformă prin prelucrare atentă în tablete, bomboane ori prăjituri. Atunci când în ecuaţie intră şi un cofetar priceput, ea poate deveni o adevărată operă de artă.
Clasica ciocolată aromată şi catifelată poate fi mult mai mult decât un desert. Adusă de Columb din America sub forma fructului de cacao, ea a cucerit lumea întreagă şi este acum dulcele care provoacă pasiuni la orice vârstă, dar şi un mediu de exprimare artistică.
Cinci perechi mici de ochi fixează capacul lucios de aluminiu al vasului cu ciocolată topită. Lichidul cald şi gros dinăuntru iese uneori la vedere, când oamenii mari vin să-l mai amestece cu o spatulă lungă de lemn.
Atunci, o aromă se răspândeşte pentru o clipă în aer şi dispare cu promisiunea unor momente dulci pentru cei răbdători. Până la întâlnirea propriu-zisă cu materia primă, cei mici trebuie, însă, să se şteargă bine pe mâini, după care au voie să ia câte un năsturaş de ciocolată albă sau neagră dintr-un bol de pe masă. Slabă consolare.
Câteva cantităţi de ciocolată topită sunt transferate în vase mai mici, puse pe încălzitoare speciale, mai la îndemâna copiilor. Ei se uită cu respect şi nu îndrăznesc încă să se apropie. Deodată, însă, se dă startul la pictat cu ciocolată.
Pânza e chiar masa, iar pensula, degeţelele. De la ideea artistului până la tablou, e permisă şi gustarea vopselei, care se dovedeşte a fi dulce şi bună. O tuşă pe masă, una în gură, una pe nasul colegei de alături, şi atelierul de ciocolată se transformă într-un loc de joacă unde murdăritul este permis, ba c