TV
Adio, Mozart
„Praghezii mei mă înţeleg!”. Sunt cuvinte care au fost strigate pe o scenă din Praga de geniul muzicii W. A. Mozart. Documentarul prezentat de Visat History, de la orele 19.00, ne prezintă Praga anului 1787, an în care Mozart a fost întâmpinat cu braţele deschise de populaţie, fapt ce l-a determinat pe muzician să scrie: „Oamenii de aici nu vorbesc decât de Figaro, nu se fredonează şi nu se fluieră decât Figaro şi lumea nu merge la nici o altă operă decât Figaro!”. Aici, Mozart a dirijat în premieră Simfonia nr. 38 în Re Major, cunoscută şi ca „Simfonia Praga”.
Expoziţie
Praga – 40
La Muzeul Naţional de Istorie a României se va deschide, astăzi, de la orele 13.00, expoziţia „Praga – 40”, dedicată împlinirii a 40 de ani de la invazia trupelor sovietice în Cehoslovacia. Expoziţia cuprinde o colecţie de fotografii inedite, surprinse în timpul acelor evenimente când, în noaptea de 20 august 1968, armatele sovietice, alături de cele ale ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia – Ungaria, Bulgaria, Polonia şi Germania Democrată – au invadat Cehoslovacia. România s-a opus ferm acţiunii, încurajând noua politică a lui Al. Dubcek de distanţare faţă de Moscova. Discursul lui Ceauşescu din balconul CC al PCR, din 21 august 1968, avea să-l transforme pe acesta într-un star al momentului.
Radio
Bucureştiul în pagini şi imagini sonore
Invitata realizatoarei Relus Mureş la Radio România Cultural, de la orele 21.30, este Silvia Colfescu, autoarea „Ghidului turistic, istoric şi artistic al Bucureştiului”, care va prezenta câteva dintre cele mai interesane trasee bucureştene. (C. Andreescu)
TV
Adio, Mozart
„Praghezii mei mă înţeleg!”. Sunt cuvinte care au fost strigate pe o scenă din Praga de geniul muzicii W. A. Mozart. Documentarul prezentat de Visat History, de la orele 19.00, ne prezintă P