Conflictul din Georgia - o greseala din partea presedintelui Saakasvili, dar si o reactie exagerata a Rusiei - da o lectie puternica Occidentului: aceea ca el trebuia sa intervina mai devreme, mai curajos si cu solidaritate, este opinia analistului Andrew Wilson, de la think-tank-ul European Council on Foreign Relation (ECFR), consultat de HotNews.ro. Rusia trebuie sa primeasca un raspuns puternic din partea puterilor occidentale, care trebuie sa renunte la ideea gresita ca "Rusia nu trebuie deranjata".
Ce s-a intamplat, de fapt, in Georgia, este o intrebare pe care si-o pun analistii in ultima saptamana si isi raspund tot ei prin faptul ca nu se poate da un raspuns exact. "A fost un conflict, au existat victime, sunt imagini de razboi, au fost folosite anumite arme. Ar trebui insa sa ne punem intrebarea daca au fost crime impotriva umanitatii", spune Andrew Wilson, Senior Policy Fellow la ECFR. Se stie cine a inceput - "prima miscare au facut-o georgienii" - si "cine a raspuns in mod stupid, absurd: raspunsul rus a fost disproportionat".
Wilson este de acord cu opinia ca Mihail Saakasvili a cazut intr-o cursa intinsa de Rusia, pentru ca Moscova "l-a tot provocat in ultimul an si si-a pregatit raspunsul la actiunea georgiana". Totusi, decizia lui Saakasvili este, potrivit analistului, "o greseala, o decizie pripita si necugetata".
"Unii spun ca au existat semnale amestecate din partea americanilor, iar Europa a fost divizata. Insa Saakasvili ar fi trebuit sa stie asta. Poate s-a gandit ca sunt Jocurile Olimpice si Rusia nu va reactiona, sau ca, in acest context, Rusia fiind gazda urmatoarelor JO nu va reactiona. Este greu sa stii cum a gandit si e greu sa crezi ca el s-a gandit ca va castiga", a declarat Andrew Wilson.
O greseala care il va costa pe Saakasvili
Cert este ca aceasta greseala il va costa pe Saakasv