Sinistraţii din Rădăuţi Prut refuză să plece din satul aflat în zonă inundabilă Oamenii se încăpăţânează să ridice, pe banii statului, case noi în locul celor măturate de
Sinistraţii din Rădăuţi Prut refuză să plece din satul aflat în zonă inundabilă
Oamenii se încăpăţânează să ridice, pe banii statului, case noi în locul celor măturate de viitura de luna trecută.
Aproape 100 de familii din Rădăuţi Prut au semnat un memoriu prin care se angajează chiar să nu mai ceară ajutor de la Guvern în cazul unei viituri care le-ar distruge din nou casele.
Eliberarea autorizaţiilor de construcţie în zonele inundabile este însă interzisă prin lege, iar primarul riscă amenzi de până la 70.000 de lei. Memoriul va ajunge astăzi la Ministerul Mediului.
De ce s-au răzgândit
Iniţial, sinistraţii din Rădăuţi Prut au fost de acord cu strămutarea satului la doi kilometri distanţă, în fosta tabără de campanie. Localnicii s-au răzgândit însă când au aflat că vor primi suprafeţe mici de terenuri pentru reconstrucţia caselor şi că se va construi dig pe Prut.
"E mai uşor de făcut dig decât să reconstruim un sat. Ni se cere să lăsăm aici terenuri mari, grădini, loturi de casă de zeci de ari ca să ne dea un petic de pământ. Nu putem fi de acord", ne-a spus Ilie Mocanu, unul dintre semnatarii memoriului. Digul de pe malul Prutului ar putea fi ridicat în doi ani, dacă Guvernul va aloca fondurile necesare.
"An de an ne inundă"
"Ne-am învăţat cu Prutul. An de an inundă. Poate în doi ani, până se face digul, ne fereşte Dumnezeu de o nouă nenorocire. Ne asumăm acest risc", ne-a spus Viorel Dănilă. Sinistraţii nu pot să îş ridice case în vechile locuri, pentru că legea interzice eliberarea autorizaţiilor de construcţie în zonele inundabile.
"Am convingerea că oamenii vor înţelege că trebuie să mutăm satul pentru siguranţa noastră şi a