"Nu ne punem sperante in Bursa pana la sfarsitul anului, dar ne ajuta dobanzile la depozitele in lei si cele la titluri de stat pentru cresterea randamentului plasamentelor", spune Monica Ionescu, sefa departamentului de private banking al UniCr
Ionescu afirma ca turbulentele de pe pietele de capital din ultimul an nu au afectat dramatic valoarea portofoliilor aflate in administrare, in conditiile in care abordarea a fost conservatoare in calibrarea investitiilor.
"Desigur, avem portofolii pe bursa locala, care sunt pe minus, insa clientii respectivi nu au probleme serioase la modul 'sunt terminat' din cauza pierderilor, pentru ca au un profil de risc specific, cu toleranta mai mare la astfel de evolutii. Incercam sa-i temperam sa nu mai cumpere, insa unii sunt adevarati jucatori si nu concep sa se opreasca."
Pentru un portofoliu standard de un milion de euro, cu profil de risc mediu, Ionescu ar propune in principiu impartirea sumei in doua - euro si lei, sugerand chiar o pondere de 75% pentru lei, segment care sa includa titluri de stat care permit reglarea lichiditatii in functie de necesitatile clientului.
La un profil de risc mai ridicat, pot fi avute in vedere combinatii intre depozite la termen si plasamente in fonduri de investitii, ceea ce presupune insa pastrarea investitiilor timp de cel putin un an.
In prezent, cel mai mare portofoliu aflat in administrarea departamentului de private banking al UniCredit Tiriac Bank valoreaza circa 21 de milioane de euro, cresterea puternica fata de anul trecut fiind determinata si prin aducerea unor sume suplimentare de catre client.
Monica Ionescu spune ca la jumatatea anului valoarea activelor totale se ridica la circa 250 de milioane de euro, cu aproximativ 50 mil. euro mai mult decat in urma cu un an, in conditiile in care numarul clientilor a urcat la 1.300.
C