Depasirea ritmului de crestere a importurilor de catre exporturi in ultimele sase din sapte luni arata ca rezultatele investitiilor incep sa se vada in structura imbunatatita a exporturilor, fapt care conduce la stabilizarea deficitului comercial.
Masinile, echipamentele, tehnologia si in general produsele cu o valoare adaugata mare sunt categoriile care in primele patru luni ale acestui an au inregistrat cea mai accelerata crestere la export, intre categoriile mari de peste 100 de milioane de euro.
"Industria de masini si a echipamentelor de transport detin ponderea cea mai ridicata in comertul extern al Romaniei. Cresterea capacitatii de productie in urma investitiilor realizate pe acest segment contribuie pozitiv la diminuarea treptata a deficitului comercial", a declarat Rozalia Pal, economist-sef la UniCredit Tiriac Bank.
Desi in valoare absoluta importurile sunt mai mari, determinand un deficit comercial pe primul semestru de 10,8 miliarde euro, in crestere cu 11%, din decembrie 2007 s-a instalat trendul de incetinire a ritmului de crestere.
"Evolutia deficitului comercial in prima jumatate a anului este in opinia mea imbucuratoare - vedem o dinamica a exporturilor superioara celei a importurilor si un ritm anual de crestere de 11,3%, cu mult sub rata de crestere de 67% inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Evolutia este generata si de imbunatatiri structurale la nivelul exporturilor", a declarat Georgiana Constantinescu, analist in cadrul Credit Europe Bank.
Exporturile au inregistrat in luna iunie o crestere anualizata de peste 21% la valorile exprimate in euro, in timp ce importurile raman dupa prima jumatate a anului cu un pas in urma in ce priveste ritmul de crestere.
Cea mai mare crestere a exporturilor din prima parte a anului, dintre categoriile cu o valoare mare, a avut-o sectiunea "Masini sau