Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a lansat un avertisment dur la adresa Marii Britanii, acuzand incapacitatea acestei tari de a combate coruptia, informeaza Financial Times (FT) in editia electronica monitorizata de ziare.com.
Conform OECD, coruptia afecteaza companiile multinationale britanice. Organizatia a criticat Marea Britanie pentru lipsa masurilor anticoruptie intr-o scrisoare adresata Guvernului, din iunie, semnata de presedintele Mark Pieth, in numele grupului anticoruptie al organizatiei internationale.
Mesajul sugereaza ca Londra ar putea intampina dificultati la urmatoarea intalnire a grupului anticoruptie din OECD, programata in octombrie, unde membrii ar putea lua chiar decizia suspendarii Marii Britanii.
Potrivit unui oficial care a vazut scrisoarea, aceasta a fost foarte putin diplomatica, criticand performantele Londrei la acest capitol. Ea face referire la faptul ca Marea Britanie nu a putut aduce in fata instantei un singur caz de coruptie sau ca nu si-a innoit legile anticoruptie. De asemenea, in mesaj se exprima indoiala ca Biroul pentru Fraude importante (Serious Fraud Office, SFO) va face eforturi mai consistente, in vitor, pentru reducerea fenomenului coruptiei.
Scrisoarea a fost aprobata de toti membrii grupului anticoruptie, 37 la numar, cu exceptia Marii Britanii. Printre semnatari se numara SUA, Japonia, tari vest-europene. In ceea ce priveste capacitatea de a reactiona la coruptie, Marea Britanie se afla dupa tari ca Franta si Germania, care au inceput investigatii in cadrul unor companii importante ca Siemens sau Alstom.
Spre deosebire, SUA au adus in fata justitiei zeci de cazuri de coruptie in ultimii 30 de ani, inclusiv grupul petrolier Halliburton, condus la inceput de vicepresedintele american Dick Cheney.
Analistii economici britanici consi