Transferurile spre ţările angajaţilor din afara României s-au dublat, în timp ce sumele transmise de români acasă au rămas constante Banii transferaţi de "afară" au atins aproape un
Transferurile spre ţările angajaţilor din afara României s-au dublat, în timp ce sumele transmise de români acasă au rămas constante
Banii transferaţi de "afară" au atins aproape un miliard de euro. Creşterea numărului de muncitori străini de la noi va reduce aportul valutar al românilor din străinătate.
Aportul valutar constituit din banii muncitorilor din străinătate, denumiţi în mod generic căpşunari, pierde din consistenţă.
Deşi deocamdată căpşunarii continuă să îşi îndeplinească rolul de "exportatori" de forţă de muncă aducând în ţară, prin sistemele de plăţi instituţionale, peste 2 miliarde euro, aproape jumătate din aceşti bani au şi ieşit din România.
Începutul unei tendinţe
Acest fenomen nu are legătură cu declinul economiilor occidentale. "Responsabili" pentru erodarea veniturilor din balanţa de plăţi monitorizată de Banca Naţională a României (BNR) sunt… cetăţenii străini care lucrează în România. Conform datelor oficiale, sumele transferate "afară", în primul semestru, sunt în creştere cu 40%, în timp ce sumele transferate în ţară au crescut cu numai 20%.
În valori absolute, transferurile curente, de la începutul anului pănă la sfârşitul lunii iunie, au fost de 1,4 miliarde euro respectiv 4 miliarde euro.
Având în vedere că banii românilor din străinătate şi ai străinilor din România se regăsesc la comun cu fondurile europene, împrumuturile firmelor private sau plăţile instituţiilor administrative, nu am putut face o defalcare precisă.
Surse din BNR ne-au confirmat însă că "este posibil ca transferurile angajaţilor străini să fi crescut", dar nu ne-au putut preciza cuantumul acestora, deoarece conturile analitice nu