Multi elevi romani, copii de „capsunari” din Spania sau Italia, se intorc acasa si sunt reinscrisi de parinti in scolile romanesti. In multe unitati de invatamant din Moldova, numarul cererilor de reinscriere a ajuns sa-l depaseasca pe cel al solicitarilor de retragere de la cursuri. Este cazul judetului Vrancea, unde, in anul scolar 2007-2008, au revenit la scoala 81 de elevi, plecati in anii anteriori cu parintii peste granita, si s-au retras doar 63.
„Asa ceva nu s-a mai intamplat pana acum. In anii trecuti, era invers. Si din cate am observat, migratia e mai accentuata la sate”, ne-a spus inspectorul scolar general al judetului Vrancea, Iordache Bostan. Si de la Inspectoratul scolar judetean Vaslui am primit confirmarea existentei unui trend descendent privind emigrarile. „Anul trecut s-au intors cativa, ii numarai pe degete. Acum vin mai multi inapoi, in timp ce plecarile au scazut. Ministerul ne-a dat directive, sa nu-i mai stresam pe cei reintorsi cu diferente.
Probabil va aparea, cat de curand, si o reglementare in acest sens”, ne-a declarat inspectorul scolar general al judetului Vaslui, Florin Ciurariu.
Majoritatea „reintorsilor” provin din Italia si Spania, tari in care viata imigrantilor romani a devenit grea din cauza campaniilor politice, in cazul Italiei, respectiv din cauza crizei economice, in special din constructii, din Spania. „Repopularea” scolilor din satele romanesti este primul semn al faptului ca „se strica treaba”, vorba unui referent de la ISJ Bistrita-Nasaud, in tarile ce gazduiau majoritatea emigrantilor de la noi.
In Spania, semnele plecarii romanilor au aparut inca din primavara, „care a mai ramas somer” fiind principalul subiect de discutie in comunitatile romanesti. Pana acum, insa, in tara nu era sesizabila aceasta capsuniada pe dos. Asta si din cauza Institutului National de Statistica, in