Exista un numar semnificativ de antreprenori care se confrunta cu problema angajatilor carte lucreaza in afara orelor de program sau dupa alt orar. Care sunt modalitatile de a stabili programul angajatilor si care este cea mai potrivita?
Inainte de a scurta programul sau a concedia o parte din angajatii neascultatori trebuie sa se aiba in vedere un program de lucru flexibil, adaptat cerintelor companiei, industriei in care activeaza, dar si personalitatii fiecaruia.
“Cand programul este realizat cum trebuie, aranjamentele flexibile la locul de munca pot rezulta prin atragerea si pastrarea unor persoane talentate, cresterea satisfactiei profesionale si a angajamentului fata de companie”, se arata intr-un articol aparut in editia online a cotidianului The New Tork Times.
Exista mai multe variante de program flexibil, pe care publicatia le prezinta astfel:
Program flexibil zilnic. Daca o zi obisnuita de lucru se incadreaza in clasicul 9am-5pm, este posibil ca unii angajati sa poata lucra de la 7am-3pm sau de la 11am-7pm.
Program variabil. Angajatii pot lua o pauza in timpul programului si se pot revansa la inceputul sau sfarsitul zilei de lucru.
Ore de varf. Fiecare anajat trebuie sa fie la birou intre anumite ore, de exemplu de la 10am pana la 2pm, dar se poate lucra de la 6am pana la 2pm sau de la 10am pana dupa 6pm.
Program ocazional. Orele de lucru se schimba intr-o anumita zi din saptamana sau in functie de sezon. Astfel, in zilele de vara, programul poate incepe de la 7.30am in loc de 9am.
Zile mai lungi. Angajatii vor lucra 10 ore pe zi, de exemplu, in 4 zile pe saptamana, in loc de 8 ore pe zi, timp de 5 zile.
Lucrul acasa. Se poate lucra si de acasa, partial.
In timp ce marile companii se straduiesc sa caute solutii alternative de lucru, companiile mici ofera optiuni ca part-time si ore flexibile”, spu