Din cei peste 117.000 de clienti ai fondurilor de pensii facultative, 29 au varste de peste 65 de ani, potrivit bilantului semestrial al sistemului de pensii private publicat recent de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Legislatia in vigoare nu prevede o varsta maxima pana la care o persoana poate adera la un fond de pensii facultative, dar spune ca aceasta trebuie sa plateasca cel putin 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive, si sa implineasca 60 de ani pentru a-si putea primi pensia. De exemplu, daca o persoana are 65 de ani in momentul in care adera la un fond de pensii facultative, ea isi va putea primi pensia cel mai devreme la varsta de 72 de ani, in cazul in care plateste contributii in fiecare luna. De asemenea, clientul respectiv trebuie sa aiba o anumita suma acumulata in cont.
Contributiile la fondurile de pensii facultative sunt limitate la 15% din veniturile brute lunare si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Cea mai mare parte din clientii acestor fonduri, peste 51%, au varste intre 30 si 44 de ani, circa 29% au varste cuprinse intre 45 si 54 de ani, iar 16% au intre 16 si 29 de ani. Circa 80% din participantii la aceste fonduri locuiesc in mediul urban, iar 20% in mediul rural.
Bilantul realizat de CSSPP arata ca aproximativ un sfert din clientii fondurilor de pensii facultative lucreaza in domeniul financiar, 16% in industrie si 6% in comert. In acelasi timp, doar 2% din clienti lucreaza in administratie publica.
"In primul semestru, administratorii fondurilor de pensii facultative au continuat atragerea de noi participanti si colectarea contributiilor intr-un ritm care a condus la o crestere de 2,8 ori, in lei, a activelor nete ale pietei, la peste 40,2 milioane de lei (11 milioane de euro), la finalul lunii iunie", se pr