ZF prezinta in premiera cine sunt latifundiarii Romaniei.
Culita Tarata, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel, Ioan Niculae, Stefan Poienaru, dar si multe companii cu capital strain detin cele mai mari exploatatii agricole, conform topului primelor 50 exploatatii agricole, furnizat de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Ei detin si exploateaza terenuri care, in conditiile scumpirii accelerate a pamantului din ultimii ani, valoreaza aproape 1 miliard de euro.
Din totalul de 9,4 milioane de hectare, suprafata care reprezinta terenul arabil in Romania, aproape 430.000 de hectare, adica aproximativ 4% din total, sunt exploatate de cei mai mari 50 de jucatori care activeaza in sectorul agricol.
"Trebuie sa ai acces la bani, la credite performante si sa ai piata. Conteaza modul de finantare si cum reusesti sa depozitezi si apoi sa comercializezi produsele. Suntem intr-un pionierat in ce priveste agricultura, dar cu siguranta firmele puternice vor domina in viitor", a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Anul trecut, primii 10 agricultori au solicitat APIA subventii pentru 200.000 de hectare, acestia fiind si cei care detin cele mai mari suprafete de teren, de peste 10.000 de hectare. Restul, de 250.000 de hectare, este lucrat de ceilalti 40 de agricultori, care detin intre 10.000 de hectare si 4.000 de hectare. Pretul ridicat la care se tranzactioneaza in momentul de fata un hectar de teren agricol, de pana la 2.000 de euro, duce valoarea suprafetei detinute de cei 50 de latifundiari la aproape un miliard de euro, dar trebuie tinut cont si de estimarile analistilor care ridica preturile terenurilor pana la 6.000 de euro pe hectar in urmatorii trei ani.
Cele mai multe companii care detin terenuri mari isi desfasoara activitatea in Timis, majoritatea avand capital strain