La 21 august 1968, URSS şi majoritatea aliaţilor săi din Pactul de la Varşovia, blocul militar estic, înăbuşeau în sânge mişcarea reformatoare din Cehoslovacia În urmă cu 40 de ani,
La 21 august 1968, URSS şi majoritatea aliaţilor săi din Pactul de la Varşovia, blocul militar estic, înăbuşeau în sânge mişcarea reformatoare din Cehoslovacia
În urmă cu 40 de ani, o lume întreagă urmărea, şocată, fără să poată interveni, agresiunea militară sovietică împotriva unui stat suveran şi independent.
În noaptea de 20/21 august 1968, 2.000 de tancuri sovietice şi 200.000 de trupe, majoritatea sovietice, dar asistate de militari din Bulgaria, Polonia, Ungaria şi RDG, au invadat Cehoslovacia pentru a pune capăt refomelor democratice iniţiate de autorităţile de la Praga.
Zorii zilei de 21 august au găsit Praga ocupată, asemenea tuturor aeroporturilor, mass-mediei şi instituţiilor guvernamentale. 72 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul intervenţiei "frăţeşti". România şi Albania au fost singurele ţări din Pactul de la Varşovia (blocul militar care reunea statele estice) care nu au trimis trupe alături de ruşi.
Preşedintele cehoslovac Ludvik Svoboda a condamnat în termeni duri, în cadrul unei intervenţii la radio, "ocupaţia" sovietică ce s-a făcut fără "ştiinţa autorităţilor de la Praga". Asta, în timp ce Itar-Tass, agenţia rusă de ştiri, anunţa că mai mulţi membri ai Partidului Comunist Cehoslovac ceruseră "asistenţa" Moscovei, într-o depeşă oficială, evident, anonimă.
"Socialismul cu faţă umană"
La 5 ianuarie 1968, Alexander Dubcek prelua funcţia de secretar general al Partidului Comunist Cehoslovac şi începea o perioadă de democratizare a societăţii şi de descentralizare a economiei. Dubcek a ridicat unele restricţii ce priveau libertatea de expresie şi dreptul la liberă călătorie.
În aprilie, Dubcek lansa "Programul de