Actualul conflict ruso-georgian poate fi vazut si prin prisma intentiilor Rusiei de a pune bazele unei "Uniuni a Europei de Est" - parte a noii strategii de politica externa a Moscovei. Care sunt
Actualul conflict ruso-georgian poate fi vazut si prin prisma intentiilor Rusiei de a pune bazele unei "Uniuni a Europei de Est" - parte a noii strategii de politica externa a Moscovei. Care sunt scopurile Rusiei prin acest proiect geopolitic? Ce ar inlesni o asemenea "uniune"?
Pentru Moscova devine tot mai evident faptul ca, în lipsa unui proiect geopolitic regional fezabil, ar putea sa minimizeze influenta sa în Europa.
Dupa Sinergia Marii Negre, dimensiunea pontica a politicii externe a UE, lansarea initiativei polono-suedeze privind Parteneriatul Estic este perceputa de establishment- ul rus drept o tentativa inedita de reducere a influentei geopolitice a Rusiei în statele ex-sovietice.
Spre deosebire de Politica Europeana de Vecinatate - agreata tacit de Rusia pentru contributia la crearea unui spatiu prosper si stabil inclusiv în proximitatea sa -, Sinergia Marii Negre si Parteneriatul Estic reprezinta nuclee de animozitate în raporturile ruso-comunitare, pentru ca abordeaza direct problemele Marii Negre (conflictele înghetate din CSI, conductele de livrare a hidrocarburilor etc.), care fac parte din agenda geopolitica a Kremlinului.
Totodata, aceste ini- tiative sunt capabile sa diminueze efectele pârghiilor - factorul energetic, economic, umanitar si separatismul - utilizate de Moscova pentru a distrage Europa de Est de la apropierea de NATO.
Locul Europei de Est în planurile Rusiei
De fapt, politica externa a Rusiei coincide din ce în mai mult cu principiile doctrinei euroasiatiste, care prevede crearea unei aliante Rusia-Eurasia în contrapondere la Blocul Nord-Atlantic.
În acest sistem de rela