Persoanele care lucreaza intr-un mediu zgomotos si tinerii care asculta muzica la un volum considerabil la casti risca sa-si piarda auzul. „Orice zgomot - fie ca se aude de la casca, fie ca vine dintr-un mediu in care ne desfasuram activitatea profesionala - si este ritmic, de intensitate joasa sau inalta, slabeste in timp posibilitatea de captare a sunetelor si de transformare a lor in ceea ce noi auzim.
Aceste zgomote repetate sau trepidatii receptate atunci cand un individ sta intr-un asemenea mediu sunt, de fapt, traume sonore care afecteaza membrana timpanului.
In timp, timpanul nu va mai percepe sunetul, nu va mai putea sa raspunda la aceste zgomote si va aparea surditatea”, explica dr. Ioan Nicolae Moise, medic primar ORL.
Specialistii spun ca exista un prag limita in ceea ce priveste zgomotul acceptat de catre ureche. Pragul maxim de decibeli permis este intre 40 si 50, numai ca, in discotecile pe care le frecventeaza tinerii, muzica ajunge pana la 80 de decibeli. Pragul maxim de decibeli admis este depasit si in mediile profesionale in care isi desfasoara activitatea unii functionari (tesatorii, unitati militare etc.) „Orice sunet mai puternic, care depaseste aceasta valoarea de 40-50 de decibeli, poate deveni in timp trauma sonora si poate da surditate.
In prima faza, persoanei respective ii va slabi auzul (hipoacuzie), apoi va auzi din ce in ce mai greu si, ulterior, se va instala surditatea, cand bolnavul nu va mai auzi deloc”, continua dr. Moise.
Gandul Persoanele care lucreaza intr-un mediu zgomotos si tinerii care asculta muzica la un volum considerabil la casti risca sa-si piarda auzul. „Orice zgomot - fie ca se aude de la casca, fie ca vine dintr-un mediu in care ne desfasuram activitatea profesionala - si este ritmic, de intensitate joasa sau inalta, slabeste in timp posibilitatea de captare a