Cătălin Dan a decis la sfârşitul anilor ’70 să părăsească regimul comunist pentru o societate canadiană în cadrul căreia să înceapă o nouă viaţă împreună cu soţia şi copilul de numai trei ani. După câţiva ani acesta a devenit agent imobiliar. Iar în acest moment are o agenţie imobiliară în Bucureşti, o filială a firmei sale din Canada. Nu a regretat niciodată decizia de a emigra, considerând acest pas una dintre cele mai bune decizii a vieţii sale. Evenimentul zilei: Când aţi plecat din România şi care era statutul dumneavoastră în acel moment?
Cătălin Dan: Am plecat din ţară în 1982, legal, împreună cu soţia şi copilul în vârstă de trei ani pentru reîntregire de familie, ca motiv oficial. Motivul real a fost faptul că nu mai vedeam nicio şansă de viitor liber şi civilizat pentru copilul nostru.
Începuse perioada frigului paralizant, a cozilor interminabile pentru orice, a cartelelor alimentare, a întunericului, a posturilor TV 1 şi 2, a plăţilor datoriei externe, a propagandei ţipătoare şi deşănţate în comparaţie cu realitatea sumbră, a piaţei negre pentru orice bun de consum, a traficului de influenţă, a răsturnărea valorilor, etc.
De fapt, toate cele enumerate s-au agravat şi mai mult după plecarea noastră din ţară, dovedindu-ne că am luat o hotărâre corectă şi că am fost, totuşi, norocoşi că am avut ocazia. Am observat, cu mânie şi tristeţe, că unele dintre aceste simptome s-au perpetuat şi în noua societate românească şi culmea, având aceleaşi personaje ca portdrapel.
În 1979 eram analist-programator, la departamentul de tehnică de calcul în cadrul INMT, Institutul Naţional de Motoare Termice, din Bucureşti. Acesta era un institut de cercetare de "gradul 0" aşa că, o dată cu depunerea actelor de emigrare am fost silit să-mi dau demisia şi în ultimii trei ani înaintea aprobării plecării din ţară am fost încadr