Invadarea Georgiei de catre rusi marcheaza un punct de cotitura decisiv în istoria Uniunii Europene. În timp ce referendumul irlandez a sugerat o epuizare a ambitiilor din ultimii ani, invazia
Invadarea Georgiei de catre rusi marcheaza un punct de cotitura decisiv în istoria Uniunii Europene. În timp ce referendumul irlandez a sugerat o epuizare a ambitiilor din ultimii ani, invazia rusa va genera o noua dinamica centralizatoare bazata pe securitate militara.
Pâna în 1989, UE putea ignora fara niciun risc toate chestiunile legate de pregatirea militara - echilibrul de putere era asigurat de americani si de sovietici, iar rolul subordonat al Europei era defi - nit de angajamentul fata de NATO. Prabusirea Uniunii Sovietice a îndepartat toate amenintarile militare serioase de la frontiera de est a Europei.
Invazia rusa schimba însa toate acestea. Brusc, noii membri din Est ai Uniunii vor cere raspicat garan- tii de securitate. Si în curând va deveni evident ca Statele Unite nu sunt deloc dispuse sa-si asume din nou rolul jucat în Razboiul Rece, de garant al integrita- tii militare a Europei. SUA sunt deja ocupate pâna peste cap cu Irakul si Afganistanul si nu doresc sa mai deschida un al treilea sau al patrulea front la granita de est a Europei.
Exista si o explicatie mai profunda. O Rusie pe cale de a-si reveni pur si simplu nu constituie o amenintare directa pentru Statele Unite.
Spre deosebire de Uniunea Sovietica, Putin si Medvedev nu initiaza o confruntare ideologica la nivel mondial, care sa puna în pericol în ultima instanta teritoriul Americii.
În timp ce la Paris si la Berlin ies la suprafata amintiri din secolul 19, recenta extindere a UE va capata noi semnifi catii geopolitice, care transcend factorii pur economici. Extinderea UE a împins amenintarea rusa sute de mile spre Est. Si va fi în