Acestea vă pot pune viaţa în pericol dacă nu le măsuraţi corect.
Dacă a venit momentul să vă faceţi analizele de sânge, verificaţ i grăsimile din organism pe componente. Contează atât valorile colesterolului bun (cel care curăţă arterele), cât şi cele ale colesterolului rău, care predispune la infarct. În cazul în care se dovedeşte că aveţi „gene rele“ şi riscaţi să vă îmbolnă viţi, ţineţi minte că regimul alimentar echilibrat reduce cu până la 60-70% riscul de boală cardiovasculară.
1. Cât de important este să măsuraţi colesterolul total?
Cu cât valorile colesterolului total sunt mai mari, cu atât mai rău pentru organism. Când vă testaţi grăsimile din sânge, este bine să evaluaţi atât colesterolul cel rău (LDL), cât şi colesterolul bun (HDL). Dacă aveţi în vedere doar colesterolul total, este posibil să nu identificaţi corect riscul de boală cardiovasculară. Puteţi să aveţi colesterolul total în limite normale, dar „grăsimile rele“ să aibă valori ridicate, şi riscul de boală cardiacă să fie mare.
„Dacă veţi face analize doar pentru colesterolul total, veţi obţine valori orientative, ceea ce nu este rău. Totuşi, ideal ar fi să verificaţi colesterolul pe fracţii“, explică medicul Luminiţa Iliuţă, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu“, Fundeni. Atenţia trebuie să fie sporită, în condiţiile în care colesterolul mare nu dă simptome. „Sunt persoane care dezvoltă sub piele chisturi de grăsime, dar nu este o regulă pentru identificarea colesterolului crescut“, adaugă medicul Luminiţa Iliuţă. Pentru tinerii care au cât de cât o dietă echilibrată şi fac miş- care, valorile normale ale colesterolului sunt sub 120. În cazul persoanelor trecute de 50 de ani, care au suferit şi intervenţii cu stenturi (tuburi care dilată vasele de sânge), grăsimile din sânge trebuie să fie sub valoarea de 85.
2. Este mai importantă