Proiectul PSD de eliminare a imunităţii este criticat de politologi, care atrag atenţia că opoziţa nu va mai putea fi protejată de abuzurile puterii Proiectul PSD de modificare a
Proiectul PSD de eliminare a imunităţii este criticat de politologi, care atrag atenţia că opoziţa nu va mai putea fi protejată de abuzurile puterii
Proiectul PSD de modificare a Constituţiei pentru eliminării imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi preşedintelui este văzut de analişti ca un pericol pentru democraţie.
"Intenţia de eliminare a imunităţii este periculoasă, excesivă", comentează politologul Cristian Pârvulescu propunerea PSD. "Imunitatea nu este un privilegiu, ci un element esenţial al democraţiei reprezentative", spune el, funcţia ei fiind protejarea opoziţiei.
După părerea sa, ideea PSD vizează revizuirea radicală a imunităţii, dar lasă fără substanţă rolul de principal partid de opoziţie al social-democraţilor.
Fostul preşedinte al Pro Democraţia consideră că PSD intră în discursul antiparlamentar lansat de preşedintele Traian Băsescu, apropiindu-se de poziţii precum cea a consilierului prezidenţial Cătălin Avramescu, adept al reducerii totale a imunităţii.
Pârvulescu spune că este posibil ca partidul condus de Geoană să încerce în continuare protejarea lui Adrian Năstase. "Vor însă să se salveze, distrugând Parlamentul?! Opoziţia trebuie protejată", spune el, întrebându-se dacă nu cumva PSD a căzut pradă populismului.
Cristian Preda: "O propunere absurdă"
"Este vorba de o propunere făţarnică", spune consilierul prezidenţial Cristian Preda. "Geoană aruncă vorbe în vânt. Este o lipsă de consistenţă dramatică la liderul opoziţiei", comentează el, adăugând că "faptul politic fundamental este refuzul PSD de a permite accesul Justiţiei la dosarele lui Mitrea şi Năstase".
Preda a precizat că instituţia imunităţii est