Ultimele trei luni au fost presarate cu o serie de avertizari privind posibile evolutii negative ale economiei romanesti. De la analistii unor mari banci straine sau jurnalisti din presa internationala, pana la reprezentantii agentiilor de rating si ai organizatiilor internationale, toti au previziuni pesimiste atunci cand vine vorba de economia romaneasca sau a altor tari din regiune.
Evolutiile interne, dar si cele externe au determinat multi analisti straini sa priveasca pesimist economia romaneasca. Principalele probleme indicate de specialistii straini tin de ritmul cresterii economice, rata inflatiei si dezechilibrul extern. Astfel, in primul trimestru al acestui an, produsul intern brut s-a majorat cu 8,2%. Iar datele pentru trimestrul doi (INS le va publica la inceputul lunii septembrie) ar putea aduce tot un ritm ridicat. Iar asta in conditiile in care potentialul de crestere al economiei nationale este estimat in jurul a 6,5%.
Germanii de la Deutsche Bank spun ca rata ridicata a inflatiei, cresterile salariale cu doua cifre, avansul puternic al creditarii si importurile in crestere sunt semne clare ale oricarei economii supraincalzite. In acest context, apare intrebarea daca politica macroeconomica si cea fiscala vor reusi sa evite o corectie brusca a dezechilibrelor din economie. Iar analistii Standard& Poor’s au amenintat cu scaderea ratingului de tara din cauza practicarii de catre guvern a unor politici fiscale prociclice, bazate pe cresterea cheltuielilor, generand adancirea deficitului bugetar si supraincalzirea economiei.
Financiarul.com Ultimele trei luni au fost presarate cu o serie de avertizari privind posibile evolutii negative ale economiei romanesti. De la analistii unor mari banci straine sau jurnalisti din presa internationala, pana la reprezentantii agentiilor de rating si ai organizatiilor internationale,