Oamenii spun că este primul an cu inundaţii de la înfiinţarea localităţii, în 1437
Deşi casele lor au fost spulberate la inundaţiile din acest an, sinistraţii din localitatea Rădăuţi-Prut nu vor să fie strămutaţi, motivând că opţiunea lor este una sentimentală, deoarece s-au născut şi au crescut în acele locuri. 80 de capi de familie din cei 144 au semnat o petiţie pe care au depus-o la Prefectura Botoşani, declarând că îşi asumă răspunderea pentru alegerea făcută. Ei spun că din 1437, de la înfiinţarea localităţii, anul acesta este singurul în care au fost inundaţii de asemenea amploare, fiind „o situaţie excepţională”. Bazându-se pe istoricul locurilor, oamenii sunt convinşi că nu vor mai fi loviţi de astfel de inundaţii.Mihai Elvădeanu, suprefectul de Botoşani, spune că petiţia a fost depusă la sfârşitul săptămânii trecute, fiind trimisă la Ministerul Mediului, care va răspunde în zilele următoare.
„Cred că până la urmă o să înţeleagă că nu pot rămâne aici. Chiar dacă dau declaraţie pe propria răspundere, legea nu permite să se dea autorizaţie de construcţie pentru ridicarea unor case care au fost demolate, pe suprafeţe inundabile. Dacă locuinţele erau parţial afectate era altceva, însă au fost din chirpici şi s-au topit. De la Apele Române ştim, neoficial, că ridicarea unui baraj ar costa 900 miliarde de lei vechi, mai mult decât ne costă să strămutăm tot satul, cu racordarea la utilităţi. În plus, ridicarea unui baraj presupune proiectare, 2-3 ani de construcţie, şi chiar dacă ar avea 7 metri înălţime, construcţia nu ar garanta siguranţa”, ne-a declarat subprefectul Elvădeanu. (E.H.)
Oamenii spun că este primul an cu inundaţii de la înfiinţarea localităţii, în 1437
Deşi casele lor au fost spulberate la inundaţiile din acest an, sinistraţii din localitatea Rădăuţi-Prut nu vor să fie strămutaţi, motivând că opţiunea lor este una sent