Zonele din sudul şi sud-estul ţării sunt cele mai afectate de lipsa apei din solurile destinate culturilor Seceta a afectat, şi în această vară, culturile de porumb şi de
Zonele din sudul şi sud-estul ţării sunt cele mai afectate de lipsa apei din solurile destinate culturilor
Seceta a afectat, şi în această vară, culturile de porumb şi de floarea-soarelui. Pierderile la recolte ar putea fi de până la 70%.
"Cele mai afectate zone de secetă sunt Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei şi a Munteniei, sudul Moldovei şi vestul Banatului", a declarat şeful Laboratorului Agrometeorologie, din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), dr. Elena Mateescu. Aceasta estimează că "pierderile la recolte în regim neirigat vor fi de 50 până la 70 la sută".
Apa a scăzut la jumătate în sol
"În sol, rezerva de apă înregistrează, în acest moment, pe profilul 0-100 cm, valori sub 600 metri cubi de apă pe hectar, faţă de 1.200-1.600 mc/ha, ceea ce înseamnă că rezerva de apă în sol, până la adâncimea de un metru, este cu 50 la sută mai scăzută decât este normal", a explicat Elena Mateescu.
Aceasta spune că starea de vegetaţie a culturilor de porumb şi floarea-soarelui este medie şi slabă. "Dacă ne confruntăm cu un fenomen de ofilire temporară a plantelor, sunt şanse ca recolta să fie salvată.
Când plantele au parte de mai mult de şase zile în care temperaturile sunt deosebit de ridicate, intervine fenomenul de ofilire ireversibilă, iar culturile nu mai pot fi salvate", a spus Elena Mateescu.
Lipsa apei va persista
Potrivit situaţiei din teren, punctele cele mai critice sunt în Bărăgan şi în Brăila. "Am văzut, zilele trecute, pe drumul dintre Alexandria şi Caracal lanuri de floarea-soarelui uscate. La porumb, ştiuleţii sunt mici şi fără boabe şi este recoltat pentru furaje. Pe fondul temperaturilor ridicate, nu s-a