Corectiile bursiere au schimbat ierarhia administratorilor de fonduri mutuale, singurele cresteri de active inregistrate in industrie avand drept motor fondurile de obligatiuni.
Diviziile de administrare din cadrul principalelor cinci grupuri bancare din piata isi disputa peste 70% din industria de 921 de milioane de lei a fondurilor mutuale, restul de 13 administratori din industrie cumuland active de 253 de milioane de lei.
BCR Asset Management (AM) este liderul administratorilor de fonduri cu active nete in gestiune de peste 267 de milioane de lei la sfarsitul lunii iulie, controland aproape 30% din industrie.
De la inceputul anului, divizia de administrare din cadrul grupului BCR-Erste a raportat o crestere record a activelor, de peste 70%, in conditiile in care in anii trecuti administratorul a pierdut constant din cota de piata. BCR AM a atras in sapte luni de la investitori peste 130 de milioane de lei, cea mai mare parte a sumei fiind investita in fondurile de obligatiuni.
Ascensiunea spre podium a BCR Asset Management a inceput in toamna anului trecut, cand administratorul a lansat cinci fonduri deschise de investitii, cu o insertie de capital de aproximativ 11 milioane de euro. Astfel, BCR Asset Management a devenit primul administrator de fonduri mutuale de pe piata dupa valoarea activelor nete.
"Pe termen scurt, infuzia de capital din partea grupului mama ne-a ajutat la cresterea cotei de piata. Insa, cresterea de active s-a datorat timing-ului foarte bun in care am lansat fondurile de obligatiuni si monetare, si fortei de distributie foarte puternice a grupului", a declarat Dragos Neacsu, presedintele societatii BCR Asset Management.
Fondurile BCR Obligatiuni si BCR Monetar au intrat pe piata la sfarsitul anului trecut, atragand in primele sapte luni ale 2008 un total de 3.550 de investitori si active de ne