Tarile NATO au convenit asupra unei "inaspriri a limbajului" in relatiile cu Rusia, care "nu si-a respectat" angajamentul de a-si retrage fortele din Georgia, a declarat marti, la Bruxelles, un diplomat francez citat de Mediafax.
"Un acord este pe cale sa se prefigureze cu privire la o inasprire a limbajului in relatiile cu Rusia, in special din cauza nerespectarii termenului-limita de ieri pentru retragere, ceea ce evident creaza un consens", a declarat acest diplomat.
Seful diplomatiei europene, Javier Solana, a estimat ca, totusi, trupele ruse incep sa se miste in Georgia, exprimandu-si speranta ca retragerea va deveni efectiva.
Secretarul de stat Condoleezza Rice a dat asigurari ca tensiunile cu Moscova nu vor impieta asupra negocierilor multilaterale dintre Rusia si Statele Unite, precum dosarele nucleare iranian si sud-corean, si ca cele doua tari isi vor continua proiectele strategice de interes comun.
Rice a tinut sa spuna ca NATO ar trebui sa isi reafirme intentia de a primi Georgia si sa nu permita Rusiei sa-si traseze "liniile rosii" ale extinderii Aliantei atlantice langa frontierele sale.
Discutiile summit-ului ar putea fi foarte vii intre partizanii unei linii foarte ferme fata de Moscova (SUA, Marea Britanie, Polonia, tarile baltice) si cei pentru care Rusia este un partener extrem de important.
Din partea rusa, viceministrul afacerilor externe Alexandre Grouchko a avertizat din nou ca ar putea aparea probleme in cooperarea dintre Moscova si NATO, daca alianta ar incerca sa protejeze Georgia. Tarile NATO au convenit asupra unei "inaspriri a limbajului" in relatiile cu Rusia, care "nu si-a respectat" angajamentul de a-si retrage fortele din Georgia, a declarat marti, la Bruxelles, un diplomat francez citat de Mediafax.
"Un acord este pe cale sa se prefigureze cu privire la o i