Ce ar trebui să facă proprietarul unui apartament vechi într-o piaţă în care preţurile scad de la lună la lună? Să vândă cât mai repede, înainte ca acestea să coboare şi mai mult?
Ce ar trebui să facă proprietarul unui apartament vechi într-o piaţă în care preţurile scad de la lună la lună? Să vândă cât mai repede, înainte ca acestea să coboare şi mai mult? Câtuşi de puţin. Analiştii imobiliari indică la unison o alternativă mai sigură
Chiriile locuinţelor vechi rămân atractive
Răzvan Petrişor, director general Art Imob Grup
De câteva luni, preţul apartamentelor vechi din Capitală se înscrie pe un trend descendent. "În momentul acesta, asistăm la un val al scăderilor. De aceea, pentru proprietarul care are deja achiziţionat un apartament vechi, cea mai bună alternativă este închirierea".
Dacă nu a luat decizia de a vinde în urmă cu un an sau chiar şase luni de zile, când preţurile erau încă "pe val", vânzătorul riscă să "piardă" acum câteva zeci de mii de euro. Închirierea este o variantă cât se poate de atractivă, căci tarifele practicate pe acest segment se situează la un nivel destul de ridicat.
Astfel, un apartament de trei camere poate ajunge într-o zonă centrală, precum Mihai Bravu, la 600-800 de euro; mai mult decât atât, într-o zonă ultracentrală, precum Unirii, pragul poate fi de 1.000-1.100 de euro. Un asemenea venit lunar este, desigur, semnificativ.
Practic, un vânzător are de ales între a pierde 10.000-30.000 de euro dintr-o dată prin vânzare şi a câştiga până la mai bine de 1.000 de euro pe lună prin închiriere.
Cât timp de acum încolo va fi închirierea mai atractivă decât vânzarea? Până când piaţa se va stabiliza, adică pentru cel puţin şase luni de acum încolo.
"Dacă acum suntem într-o uşoară scădere, se poate ca peste câteva luni să fim într-o uşoară creştere. Peste şase luni poate să fie