Acum 40 de ani, in dimineata zilei de 21 august 1968, lumea se trezea in stare de soc. Mii de de blindate rusesti si circa 200 de mii de soldati din tari membre ale Pactului de la Varsovia intrasera in timpul noptii in Cehoslovacia pentru "a salva socialismul" din aceasta tara. Interventia sovietica a facut 72 de morti, peste 700 de raniti si a determinat un considerabil val de emigrari. Desi victorioasa militar, Rusia a pierdut din punct de vedere politic. Inabusirea Primaverii de la Praga a fost primul semn major al mortii socialismului, al ideii ca regimul comunist e unul perfect, chiar daca nu mereu bine aplicat.
La 20 august 1968, trupe sovietice si ale altor patru state membre ale Tratatului de la Varsovia (Bulgaria, R.D.Germana, Polonia si Ungaria) au patruns in Cehoslovacia, pentru a pune capat procesului de reforme initiat de noua conducere cehoslovaca in frunte cu Alexander Dubcek.
Reforma comunista versus doctrina Brejnev
De la inceputul anului 1968, odata ajuns la conducerea partidului, Dubcek a initiat un program de reformare a sistemului comunist, bazat pe ideea acordarii de drepturi suplimentare cetatenilor si pe descentralizarea partiala a economiei. Au aparut astfel o serie de actiuni radicale pentru acea perioada: in presa au aparut declaratii antisovietice, s-a constituit un partid social-democrat, distinct fata de cel comunist, au fost create noi cluburi politice independente sau tara a fost federalizata in doua republici separate (Cehia si Slovacia).
Dar acest experiment de creare a unui "socialism cu fata umana", numit "Primavara de la Praga" nu a fost bine vazut de membrii conservatori ai Partidului Comunist Ceho-slovac si cu atit mai putin de catre Moscova, care se temea ca liberalizarea regimului ar putea sa se extinda in tot lagarul comunist. Invocind asa-numita "doctrina Brejnev" (dupa numele li