A scos la repezeala din palarie ideea modificarii Constitutiei ca sa mai dreaga busuiocul dupa ce deputatii PSD tocmai votasera pentru imunitate in cazurile Mitrea si Nastase. Asta e prima varianta. Ori Mircea Geoana, impins de adversarii lui Traian Basescu, forteaza scoaterea presedintelui de sub scutul imunitatii, la pachet cu alti demnitari, profitand de indignarea opinei publice provocata, culmea, tot de partidul sau. Cinic, dar practic, si-o fi zis Geoana&Co. S-ar putea sa fie si una si alta: prostia la inceput, straluminarea pe parcurs. Ar fi si varianta trei: modificarea Constitutiei va fi pe agenda alegerilor din toamna iar PSD, intr-un moment cam prostanac ales, a luat si el startul.
Varianta radicala anuntata de Mircea Geoana, care include eliminarea imunitatii prezidentiale, tradeaza adevaratele intentii ale PSD. Atacand imunitatea presedintelui, partidul cu cea mai mare concentratie de cercetati penal deschide un front de lupta cu bataie lunga. PSD, sprijinit de PC, PRM si eventual PNL, viseaza sa-si confectioneze o arma legala cu care sa-l tarasca pe Traian Basescu in mocirla penalilor. Efectul ar fi vulnerabilizarea functiei prezidentiale, fragilizarea marelui adversar, delegitimarea sa si, in final, neutralizarea discursului sau reformist, anticoruptie etc.
PSD doreste ca seful statului sa poata fi cercetat penal pe durata mandatului la fel ca oricare alt cetatean? In acest caz ar marca, pe plan mondial, o premiera in materie constitutionala. Specialistii va pot explica mai bine de ce nu se poate pune semnul egal intre imunitatea demintarilor si imunitatea presedintelui.
Nu e clar daca PSD va merge mai departe cu modificarea Constitutiei la capitolul presedinte. Va dori sa extinda motivele pentru care seful statului ar putea fi suspendat? Cel mai probabil, da. Altfel, ridicarea imunitatii in cazul presedintelui nu va