Salariile medicilor nu se pot dubla, dupa cum planuieste ministrul sanatatii, pentru ca spitalele abia au bani pentru materiale sanitare.
Initiativa Ministerului Sanatatii Publice (MSP) de a mari salariile medicilor in functie de performante nu are sanse sa fie pusa in practica. Sefii de sectii din spitalele romanesti, precum si managerii de spital se plang ca actul normativ nu este decat o pacaleala electorala si sustin ca, financiar, modificarea salariilor medicilor este imposibila.
Salariile medicilor ar urma sa creasca daca din bugetul alocat pe sectii vor mai ramane bani si pentru a-i recompensa pe medicii care fac performanta. „In conditiile in care pacientii sunt pusi sa-si plateasca singuri investigatii precum computerul tomograf, rezonanta magnetica si sa-si cumpere singuri medicamente, cum sa mai ramana bani si pentru a plati medicii buni din sectie?!“, se intreaba Ionel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica de la Spitalul Fundeni din Bucuresti.
Se propun mariri de salarii ca pe vremuri
Din cauza fondurilor insuficiente, sefii de sectii din spitale ajung de multe ori sa-si cheltuiasca fondurile inainte de a primi altele noi. In aceste conditii, MSP ar trebui sa finanteze spitalele cu mult mai multi bani. „Se propun mariri de salarii ca pe vremuri, «in limita bugetului». Este imposibil de crescut un salariu atata vreme cat bugetele sunt insuficiente si nu ne raman niciodata bani necheltuiti“, a declarat doctorul Lazar Fulger, seful Sectiei Chirurgie II. Unele spitale nu au bugetele repartizate pe sectii
Teoretic, cresterile salariale se vor face din bugetul spitalului, din banii ramasi pe sectii, dupa ce s-au platit materialele sanitare. Insa acesti bani nu sunt suficienti pentru a acoperi posibile cresteri salariale, spun conducerile spitalelor. In plus, sunt unitati care nu au bugetele repartizate pe sec