În ultimii zece ani, procentul căsătoriilor între italieni şi un partener de altă naţionalitate a crescut cu 300%, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică din ianuarie
În ultimii zece ani, procentul căsătoriilor între italieni şi un partener de altă naţionalitate a crescut cu 300%, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică din ianuarie 2007. La această creştere contribuie din plin şi româncele.
Numai la nivelul oraşului Milano, din ianuarie 2007 până azi, s-au căsătorit 55 de cetăţeni români (din care doar trei bărbaţi) cu cetăţeni italieni.
În aceeaşi perioadă s-au desfăcut doar trei căsătorii româno-italiene, reprezentând 5,5%. Cifrele arată că reţeta româncă-italian este una de succes. Potrivit unei statistici UE, cuplurile italiancă-italian se destramă în proporţie de 20%.
Deşi au trecut pe la primărie, nu toate cele 55 de cupluri, formate în perioada menţionată, au trecut şi pe la Biserica ortodoxă. Protopopul Traian Valdman spune: "Din ianuarie 2007 şi până azi au fost la mine între cinci şi zece cupluri, deşi ortodocşii se pot căsători şi cu catolici sau protestanţi".
Valdman adaugă: "Pentru reuşita căsătoriei trebuie ca fiecare soţ să cunoască tradiţia religioasă a celuilalt şi să respecte diversitatea sa religioasă".
Spusele părintelui sunt confirmate de către Aristiţa Andrieş (44 de ani), căsătorită cu italian: "Soţul meu a venit de multe ori la Putna şi şi-a făcut prieteni acolo. Ne-am obişnuit să respectăm şi să iubim sărbătorile, locul naşterii, rudele, conoştinţele celuilalt".
Viorica Lefter (32 de ani) ne spune: "Limba şi religia nu frânează cu nimic relaţia dintre noi. Fetiţa este catolică şi cununia noastră tot catolică o să fie pentru că soţul meu ţine la asta. Eu o să rămân ortodoxă."