- Diverse - nr. 161 / 20 August, 2008 Sarea gema se administreaza taurinelor sub forma de bulgari pentru lins, asezata in iesle, langa frontul de furajare, in suporti speciali sau in cauciucuri uzate, cand animalele sunt la pasune, satisfactia linsului are avantaje fiziologice si psihologice, mobilizeaza secretia de saliva, sau in tehnologiile moderne sarea se dozeaza prin concentrate, nuclee proteino _ vitamino-minerale, premixuri minerale, zooforturi s.a. Cantitatile optime de sare ce se recomanda bovinelor/zi, sunt: tauri 40-80 g, vaci lapte 50-60 g (chiar 80-90 g in stanulatie si atunci cand se administreaza cantitati mari de siloz), 30 g la tineret taurin la ingrasat si 10 g la vitei. Principalele actiuni biologice si fiziologice ale sarii geme: forta vitala a sarii vine din oceanul planetar, forma(ele) de cristal(e) are efecte bioenergetice si tonifiaza tractusul gastro-intestinal; sustine cresterea si dezvoltarea tineretului taurin; sustine reproductia, fecundatia, gestatia si lactatia; influenteaza favorabil productia de lapte si de carne; influenteaza secretia de saliva si regleaza ph-ul rumenal; stimuleaza pofta de mancare; aduce un important aport de sodiu, clor si cantitati mai mici de magneziu, mangan, crom, fier; creste rezistenta animalelor la infectii; creste indicele de conversie a furajelor; influenteaza favorabil cresterea densitatii laptelui si a procentului de grasime s.a. Consumul de sare este necesar atat vara, cat si iarna. In perioada pasunatului, prin consumul unei cantitati mari de iarba (60-80 kg), bogata in POTASIU si saraca in SODIU, se produce un dezechilibru Na/K, care duce la aparitia de fecale moi (semidiaree), ceea ce slabeste animalele si scade productia. La fel, consumul de sare este mare iarna, cand se consuma multe furaje acide _ sarea avand rol de tampon. In cresterea traditionala a bovinelor in zona montana, cand primavara