Municipalitatea a emis un certificat de urbanism pentru o afacere imobiliară cât un nou cartier, pe locul fostului combinat chimic Dezvoltarea cartierului, afacere de sute de milioane de
Municipalitatea a emis un certificat de urbanism pentru o afacere imobiliară cât un nou cartier, pe locul fostului combinat chimic
Dezvoltarea cartierului, afacere de sute de milioane de euro, este frânată de substanţele periculoase din instalaţiile fostei uzine, dar şi de un litigiu în instanţe.
Un om de afaceri din capitală, Alexander Hergan, proprietarul SC Valkiria Invest SRL Bucureşti, a obţinut un certificat pentru: "Construire ansamblu rezidenţial şi comercial, hotel, complex sportiv şi stadion, parcări şi căi de acces".
Cea mai mare afacere din istorie
Expertul imobiliar Petrişor Morar spune că Solventul este o mină de aur. În Cartea Funciară a Timişoarei, combinatul este întins pe cinci poziţii. Suprafaţa totală a terenurilor din CF Timişoara este de 66 ha. "Metrul pătrat se vinde în zonă cu 300 de euro", spune Aurel Vid, directorul agenţiei imobiliare Sovida.
Fiind vorba de o suprafaţă foarte mare, cu toate utilităţile necesare, valoarea totală a terenului este enormă, spune Dan Manolache, directorul Grupului Trustee: "Numai terenul valorează 300 de milioane de euro" .
Bombă cu hidrogen
Afacerea are însă hibe. Există riscul producerii unor accidente foarte grave. "În instalaţiile Solventul sunt zeci de tone de hidrogen lichid, catalizatori şi acid sulfuric", spune comisarul Marian Eperieş, de la Garda de Mediu. "Solventul este în inventarul obiectivelor cu risc de accidente majore: explozie, incendiu sau emisie de substanţe periculoase", spune Mihai Benga, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Chiar în aceste condiţii, anul acesta, s-a demarat dezafectarea instalaţiilor. "Valkiria a vândut toate insta