Fondurile mutuale si Societatile de Investitii Financiare (SIF-urile) au la dispozitie trei ani sa vanda titlurile de pe RASDAQ din portofoliul in valoare de peste 720 mil. lei (200 mil. euro), pentru a se alinia prevederilor legislative privind investiti
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat in luna iulie constituirea sistemului alternativ de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti si a decis ca toate companiile listate pe RASDAQ sa fie transferate pe acest sistem.
Desi reprezentantii Bursei de Valori propusesera ca pe sistemul alternativ de tranzactionare sa fie transferate doar companiile care nu indeplinesc conditiile pentru o piata reglementata. Astfel, fondurile mutuale si SIF-urile care investesc pe RASDAQ s-au regasit in postura de a detine un portofoliu de titluri care se tranzactioneaza pe un sistem alternativ.
Legislatia pietei de capital interzice fondurilor si SIF-urilor sa aiba expuneri mai mari de 10% in valori mobiliare care nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau care sunt tranzactionate, cu acordul emitentului, in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare.
Proiectul de modificare a Regulamentului 15 din 2004 aprobat recent de CNVM stabileste ca fondurile si SIF-urile care depasesc limitele investitionale au obligatia de a se incadra in prevederi in termen de trei ani de la momentul intrarii in vigoare a Regulamentului.
Pana miercuri, 27 august, proiectul este supus dezbaterii publice, urmand ca in saptamanile urmatoare Comisia sa aprobe varianta finala a Regulamentului.
"Orice obligatie de a vinde influenteaza pretul titlului in piata, mai ales ca SIF-urile detin pachete majoritare de actiuni la societatile listate pe piata RASDAQ. Peste 80% din portofoliul actual al SIF-urilor corespunde cu cel initial si cred ca obligatia de a vinde ar