Amånarea listării Fondului Proprietatea îmbogăţeşte băieţii deştepţi. Cåteva procente bune din acţiunile FP au intrat pe måna investitorilor profesionişti, prin tranzacţii netransparente. De cånd Guvernul a emis ordonanţa prin care se dă liber la tranzacţiile cu acţiuni la Fondul Proprietatea, piaţa astfel creată a înflorit. Care sunt interesele ce fac ca această piaţă să funcţioneze? Foştii proprietari, în mare parte persoane în vårstă,
Amånarea listării Fondului Proprietatea îmbogăţeşte băieţii deştepţi. Cåteva procente bune din acţiunile FP au intrat pe måna investitorilor profesionişti, prin tranzacţii netransparente.
De cånd Guvernul a emis ordonanţa prin care se dă liber la tranzacţiile cu acţiuni la Fondul Proprietatea, piaţa astfel creată a înflorit. Care sunt interesele ce fac ca această piaţă să funcţioneze? Foştii proprietari, în mare parte persoane în vårstă, sunt interesaţi să-şi transforme despăgubirile în lichidităţi, în condiţiile în care listarea la bursă a fondului se prefigurează abia la jumătatea lui 2009. Interesele intermediarilor, pe de altă parte, sunt să obţină cåştiguri din diferenţele de preţ, iar cumpărătorii sunt dispuşi să facă achiziţii atåta vreme cåt merită „efortul şi banii“.
În condiţiile în care tranzacţiile au loc „pe sub tejghea“ - „over the counter“, pentru a folosi un termen deja consacrat pe pieţele financiare internaţionale - adică în afara unei pieţe reglementate, cum este bursa, informaţiile despre cumpărători şi vånzători sunt greu de obţinut, iar ratele de risc şi profit sunt mai mari.
Singurele informaţii „oficiale“ despre piaţa acţiunilor la Fondul Proprietatea sunt scăderea numărului de acţionari - de la un maxim de 3.200 la începutul anului, la 1.891. În condiţiile în care participarea privaţilor a crescut, este clar că există o tendinţă de concentrare a acţionariatului. SIF Muntenia a comun