Traian Băsescu a început un tur de forţă în regiune. Scopul este să coaguleze o poziţie a statelor din zona Mării Negre faţă de războiul din Georgia, dar şi să prevină dezgheţarea altor conflicte îngheţate existente în regiune (Transnistria şi Nagorno-Karabah). După întrevederi cu preşedinţii din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Azerbaidjan şi într-o ultimă etapă cu liderul georgian, Mihail Saakaşvili, Traian Băsescu speră să obţină această poziţie comună a regiunii. Mai ales că atât Uniunea Europeană, cât şi NATO, deşi au fost avertizate în repetate rânduri din 2005 încoace de România în privinţa declanşării unor conflicte în regiunea Mării Negre, nu au acţionat suficient de rapid pentru a le preîntâmpina.
Traian Băsescu spune că organizaţiile internaţionale au fost luate prin surprindere de conflictul izbucnit în Osetia de Sud şi că acum trebuie să îşi pună la punct strategia pentru ca scenariul să nu se repete. Condiţiile pentru crearea de tensiuni în Transnistria, de pildă, există. Există o minoritate rusească pe care patria mamă poate „interveni” să o apere. Numai că, spune şeful statului, nu există deocamdată „condiţiile politice” (cu alte cuvinte, liderul moldovean Vladimir Voronin ar fi căzut de accord cu ruşii în privinţa statului Transnistriei).
Pentru ca regiunea să fie mai sigură (şi implicit, să fie asigurate proiectele energetice ale Uniunii Europene, Georgia fiind un ”nod energetic”) , este nevoie de o implicare mai mare a organizaţiilor internaţionale precum OSCE şi NATO.
Cu toate acestea, răspunsul nu este izolarea Rusiei, pentru că securitatea în regiune nu poate exista în absenţa Rusiei. Marele vecin de la Răsărit nu trebuie să mai constituie un factor de risc, ci un partener, crede liderul de la Cotroceni.
Preşedintele român, avocat condiţionat al Ucrainei
Până acum, Traian Băsescu a reuşit să-şi apropie poziţia fa