Podul lui Traian va fi refacut printr-un proiect romano-sarb si cu ajutorul unei holograme laser digitale.
Constructia lui Apolodor din Damasc, lucrare inginereasca a antichitatii romane, ridicata peste Dunare in perioada 103-105 d.Ch., va fi refacuta cu ajutorul unor imagini tridimensionale proiectate in spatiu, intre ruinele conservate ale celor trei picioare situate pe malurile fluviului, doua la Drobeta Turnu Severin si unul la 3 kilometri departare de orasul Kladovo, relateaza presa locala.
Fondurile necesare proiectului, evaluate la peste un milion de euro, vor fi asigurate de fiecare parte implicata in proiect, precum si din bani obtinuti prin accesarea fondurilor UE.
La Muzeul Regiunii "Portilor de Fier" din Drobeta Turnu Severin exista o macheta a Podului imparatului Traian (98-117), ceea ce va veni in sprijinul specialistilor implicati in proiect.
Podul lui Traian, ale carui formule tehnice nu se cunosc in intregime nici acum, a fost ridicat pe 20 de picioare, taiate din blocuri de piatra. Podul era lung de 1.135 de metri, lat de 14,55 metri si inalt de 18,60 metri. La capete se afla cate un portal ale carui relicve pe verticala se observa si astazi, pe ambele maluri ale Dunarii.
Pentru partea de lemn a podului s-au folosit stejarii de pe 200 hectare de padure din Muntii Mehedintiului. Suprastructura podului a fost daramata din ordinul imparatului roman Hadrianus.
Podul lui Traian va fi refacut printr-un proiect romano-sarb si cu ajutorul unei holograme laser digitale.
Constructia lui Apolodor din Damasc, lucrare inginereasca a antichitatii romane, ridicata peste Dunare in perioada 103-105 d.Ch., va fi refacuta cu ajutorul unor imagini tridimensionale proiectate in spatiu, intre ruinele conservate ale celor trei picioare situate pe malurile fluviului, doua la Drobeta T