Admiterea Ucrainei şi a Georgiei în NATO ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje, consideră experţii centrului internaţional de analiză şi prognoză Stratfor, din Austin.
Admiterea Ucrainei şi a Georgiei în NATO ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje, consideră experţii centrului internaţional de analiză şi prognoză Stratfor, din Austin.
Majoritatea miniştrilor de Externe sunt conştienţi de faptul că o extindere a Alianţei cu Georgia şi Ucraina nu va face altceva decât să creeze tensiuni în cadrul organizaţiei. "SUA ştiu perfect acest lucru, dar iau măsurile cele mai agresive de care sunt capabile, ştiind că NATO funcţionează doar pe bază de consens şi că este suficient ca un singur vot să blocheze decizia.
Washingtonul este convins că un astfel de vot nu va fi dificil de găsit", se arată în studiul Stratfor. Potrivit experţilor centrului, dacă Germania şi-a schimbat atitudinea şi a anunţat că susţine candidatura Georgiei, Franţa şi Italia ezită, pentru a evita o confruntare cu Moscova. Rămâne de văzut cât va conta faptul că noile state membre ale NATO, care au făcut parte din Pactul de la Varşovia, se pronunţă pentru o politică mai agresivă faţă de Rusia.
Stratfor mai subliniază că NATO a fost iniţial un bloc militar antisovietic compus din mai multe armate europene bine pregătite şi sprijinite de armata SUA şi de potenţialul nuclear al acestei ţări, înainte de a deveni "un organism în descompunere" cu frontiere slab protejate. "Va fi nevoie de ani şi de miliarde de dolari pentru a crea forţe capabile să protejeze realmente Georgia şi Ucraina.
Este îndoielnic faptul că Occidentul ar dori să dezvolte forţe care să poată proteja aceste două state. Europa de Est doreşte acest lucru, fără îndoială, dar nu are resursele necesare", conchide Stratfort.