Copiii romani care au unul sau ambii parinti plecati la munca pot beneficia de alocatii de sute de ori mai mari decat cele din Romania.
In principalele state din Uniunea Europeana, unde s-a cerut exportul prestatiilor precum indemnizatia de maternitate, de crestere a copilului, alocatia de stat, valorile pot ajunge si pana la aproape 3.000 de euro pe luna, informeaza, miercuri, Romanian Global News.
Principala conditie este ca parintii care solicita exportul acestor alocatii sa lucreze cu contract de munca. Parintele angajat intr-un alt stat UE decat cel in care isi are resedinta si care solicita alocatii pentru copii va primi acest drept de la statul care ofera cea mai mare suma, a explicat Theodora Bertzi, secretar de stat in Ministerul Muncii.
Fie ca ambii parinti lucreaza in aceeasi tara, fie in tari diferite, iar copilul locuieste in Romania, acestia vor primi suma de la statul care ofera cel mai mult, care este de obicei un complement diferential la cat se incaseaza de la statul roman.
Potrivit unei sinteze pe sistemele de securitate sociala din alte state membre UE, realizata de Ministerul Muncii de la Bucuresti, majoritatea statelor de unde romanii au cerut sa primeasca prestatiile prevad valori ale ajutorului pentru cresterea copilului care pleaca de la 67% din venitul parintelui si ajung chiar la 100%.
In Romania, acesta are valoarea standard de 600 de lei lunar, la care se adauga alocatia de stat pentru copiii de pana la doi ani, de 200 de lei.
De la inceputul lui 2007, de cand regulamentul european s-a aplicat in Romania, s-au primit in jur de 3.500 de cereri din alte state UE, cele mai multe din Italia, Ungaria, Germania si Spania.
Iar cele mai multe solicitari de exportare a alocatiilor de stat au fost in judetele Mures, Satu Mare, Suceava, Brasov si Constanta, iar cele