Deşi a aplicat în prima jumătate a anului amenzi de aproape 50 de milioane de lei, Garda Naţională de Mediu nu a reuşit să-i sperie pe recidivişti. Instituţia are clienţii săi fideli, care apar frecvent pe lista companiilor cu probleme de mediu. „Cåinii latră, caravana trece“ este proverbul care ar putea defini activitatea comisarilor de la Garda Naţională de Mediu. În luna iulie, companii precum Amonil Slobozia, Gallaher Romånia, Impact Developer & Co
Deşi a aplicat în prima jumătate a anului amenzi de aproape 50 de milioane de lei, Garda Naţională de Mediu nu a reuşit să-i sperie pe recidivişti. Instituţia are clienţii săi fideli, care apar frecvent pe lista companiilor cu probleme de mediu.
„Cåinii latră, caravana trece“ este proverbul care ar putea defini activitatea comisarilor de la Garda Naţională de Mediu. În luna iulie, companii precum Amonil Slobozia, Gallaher Romånia, Impact Developer & Contractor şi MGV Distri-Hiper (operatorul reţelei Auchan) au fost amendate cu cåte 100.000 de lei pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse la controale anterioare, în timp ce ArcelorMittal Galaţi a fost sancţionată cu plata a 200.000 de lei. Nu este însă cea mai mare amendă, compania Distri-Hiper primind trei amenzi, care, cumulate, sunt în valoare de 260.000 lei, iar Petrom, cinci amenzi, în valoare totală de 280.000 lei. Cele peste 4.300 de controale efectuate de instituţie în luna iulie s-au finalizat cu aplicarea a 94 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 2,27 milioane de lei şi patru propuneri de suspendare a autorizaţiei. „Sunt companii la care au fost găsite nereguli la controalele anterioare şi care au primit un avertisment, cu un termen pånă la care problemele să fie remediate“, explică Daniel Fiţa, purtător de cuvånt la Garda Naţională de Mediu.
De-a v-aţi ascunselea cu Garda
Printre sancţiunile „de sezon“ se numără şi incendie